Clinică.ro
Totul despre protezele dentare: ce ar trebui sa stie pacientii?
Protezele dentare sunt un set de dinti artificiali care inlocuiesc un dinte lipsa sau niste dinti deteriorati. In general, exista doua tipuri de proteze: proteza dentara fixa este sigilata sau lipita
Protezele dentare sunt un set de dinti artificiali care inlocuiesc un dinte lipsa sau niste dinti deteriorati. In general, exista doua tipuri de proteze: proteza dentara fixa este sigilata sau lipita si, poate fi o coroana, un implant, o punte, o proteza fixa pe un implant, iar proteza dentara detasabila este un dispozitiv care poate fi indepartat.
Cand se monteaza protezele dentare?
In general, exista doua situatii care necesita montarea unei proteze dentare:
-
Pierderea si / sau extractia unui dinte: un singur dinte lipsa poate provoca mai multe probleme dentare: afectiuni ale gingiei sau probleme estetice, migratie sau uzura prematura a altor dinti, tulburari digestive datorate mestecarii insuficiente;
-
Dinti foarte deteriorati: mai ales atunci cand dintele sau dintii sunt prea deteriorati din cauza cariilor dentare.
Unul sau mai multi dinți lipsiti determina, de asemenea, un risc crescut de aparitie a cariilor si o pierdere a retelei naturale a dintilor, care la randul lor provoaca bruxism (scrasnirea dintilor), contractari musculare si durere in articulatia mandibulara.
Există mai multe tipuri de proteze adecvate pentru fiecare pacient in parte in functie de problemele dentare intampinate.
Protezele fixe pot fi realizate din:
-
Coroane: cand un dinte este foarte deteriorat, coroana isi propune sa acopere si sa restaureze dintele sprijinindu-se pe radacina acestuia;
-
Fatete dentare: sunt utilizate pe dintii care au un aspect estetic deranjant (dinti galbeni, spre exemplu). Se lipesc de partea vizibila a dintilor pentru a le oferi un aspect frumos;
-
Inlay / onlay: aceste tehnici au ca scop refacerea unui dinte foarte deteriorat, adesea devitalizat din cauza cariilor. Sunt utile atunci cand este imposibil sa se monteze o coroana pe fragmentul ramas al dintelui.
-
Implanturile: inlocuiesc radacina unui dinte deteriorat sau rupt fiind insurubate in osul maxilarului;
Protezele mobile vizeaza inlocuirea mai multor dinti lipsa (structura metalica este prevazuta cu mai multe carlige care sunt fixate pe dintii existenti in gura). Protezele complete realizate din rasina au ca scop inlocuirea tuturor dintilor.
Protezele fixe pot fi metalice, ceramice-metalice sau ceramice, insa astazi, metalul este adesea folosit doar pentru dintii care nu sunt vizibili (aliajul nichel-crom, titan, crom-cobalt). De fapt, progresele in stomatologie au facut posibila crearea unei proteze cu un aspect mult mai estetic prin utilizarea ceramicii (pe intreaga proteza sau doar pe partea vizibila). Acest material reproduce culoarea naturala a dintelui pentru un aspect cat mai naturala.