Clinică.ro
Obiceiuri dentare sănătoase în cazul copiilor mici
Până când copilul nu învaţă să se perie singur, părinţii trebuie să fie cei care perie dinţii copilului de două ori pe zi, cu o periuţă de dinţi de dimensiuni mici, specială pentru vârsta lui, şi o cantitate redusă de pastă de dinţi cu fluor.
Obiceiuri dentare sănătoase în cazul copiilor mici
Dinţii bebeluşului şi a copilului mic sunt expuşi riscului imediat ce apar – în jurul vârstei de 6 luni are loc prima erupţie, fapt pentru care părinţii trebuie să se asigure că igiena orală nu este una precară. Cariile, în cazul sugarilor şi al copiilor mici, apar cel mai adesea la nivelul dinţilor frontali superiori, dar şi alţi dinţi pot fi afectaţi – nu există o regulă precisă în acest sens. În unele cazuri, sugarii şi copiii mici se confruntă cu o degradare atât de severă, încât dinţii lor nu mai pot fi salvaţi şi trebuie eliminaţi.
Gura copilului în primele zile după naştere ar trebui curăţată prin ştergerea gingiilor cu un tampon de tifon curat sau umed. De îndată ce apar dinţii, pot apărea şi problemele dentare, precum cariile. Cei patru dinţi ai unui copil se împing, de obicei, prin gingii la vârsta de aproximativ 6 luni, deşi există şi unii copii care nu au primul dinte până la 12 sau chiar 14 luni.
Până când copilul nu învaţă să se perie singur, părinţii trebuie să fie cei care perie dinţii copilului de două ori pe zi, cu o periuţă de dinţi de dimensiuni mici, specială pentru vârsta lui, şi o cantitate redusă de pastă de dinţi cu fluor. Când copilul are doi dinţi care se ating, ar trebui să se înceapă curăţarea zilnică între aceşti dinţişori.
Dentiţia este unul dintre primele ritualuri ale vieţii. Deşi, de obicei, nou-născuţii nu au dinţi vizibili, majoritatea dinţilor bebeluşilor încep să apară în jurul vârstei de 6 luni. În primii ani de viaţă ai copilului, toţi cei 20 de dinţi vor împinge prin gingie, iar majoritatea copiilor vor avea setul complet al acestora până la vârsta de 3 ani.
Pe măsură ce erup dinţii, unii bebeluşi pot deveni obosiţi, nedormiţi şi irascibili, îşi pot pierde pofta de mâncare sau, dimpotrivă, sunt mai liniştiţi decât de obicei. Diareea, erupţiile cutanate şi febra nu sunt simptome normale pentru un bebeluş căruia îi dau dinţii, aşa că, dacă cel mic are aceste simptome, ar trebui consultat de urgenţă un medic pediatru.
Fluorura este un mineral care apare în mod natural în toate sursele de apă, inclusiv în oceane, râuri şi lacuri. Fluorura este adăugată, de asemenea, la unele ape comunitare de la robinet sau în pastele de dinţi. Bebeluşii şi micuţii care nu primesc o cantitate adecvată de fluor pot avea un risc crescut de apariţie a cariilor dentare, deoarece fluorul ajută la întărirea smalţului dinţilor. Apa îmbuteliată, spre exemplu, nu conţine fluor; prin urmare, copiii care beau în mod regulat apă îmbuteliată sau apă de la robinet nefluorizată pot fi afectaţi pe termen lung.