Clinică.ro
Consultul si tratamentul in caz de parodontita si de gingivita
In cazul in care te confrunti cu probleme ale gingiilor precum umflaturi, sangerari, sensibilitate anormala, consultul la un medic stomatolog sau chirurg- dentist este un lucru absolut necesar.
In prezenta unor probleme cu gingiile, sfatul unui chirurg – dentist sau a unui stomatolog este necesara. La stadiul de gingivita, o buna igiena buco-dentara, un detartraj si inlaturarea factorilor locali sunt principalele actiuni de intreprins. Dar la stadiul de parodontita, chirurgia pardontala poate sa fie necesara.
Consultul in cazul in care te confrunti cu probleme ale gingiilor. In cazul in care te confrunti cu probleme ale gingiilor precum umflaturi, sangerari, sensibilitate anormala, consultul la un medic stomatolog sau chirurg- dentist este un lucru absolut necesar.
Acesta:
-
va analiza simptomele care stau la bazua consultului.
-
va cauta factorii de risc cu privire la gingivita- boli cronice, luarea de medicamente, tabagism, etc.
-
va practica un examen clinic aprofundat al starii gingiilor – inflamatii, sangerari, localizarea de leziuni, existenta unei placi dentare sau a tartrului…, a dintilor – carii netratate, malpozitii dentare, dinti moblili sau coroane neadaptate.
-
va cere in anumite cazuri prelevari bacteriologice pentru a cauta germenii in cauza.
-
va realiza un bilan radiologic complet.
Tratamentul gingivitei si al parodontitei- restabilirea sanatatii gingiilor.
Pentru a trata gingivita si parodontita, trebuie sa se curete tesuturile infectate si sa se mentina gingiile in cea mai buna stare de sanatate. Igiena buco-dentara este in acest caz este cea mai importanta, dar si reducerea cazurilor agravante.
Detartrajul va permite inlaturarea placii dentare si a tartrului acumulat pe dinti sub gingii si in spatiile interdentare. Cel mai adesea se realizeaza cu ajutorul unor instrumente cu ultrasunete, urmat de slefuirea dintilor.
Chiuretajul subgingival este o forma de detartraj aprofundata care va inaltura tatrul acumulat sub gingii pentru a facilita reatasarea gingiei pe radacinile dentare. In functie de gravitatea leziunilorr, acesta se poate realiza sub anestezie locala cu ajutorul unor instrumente manuale sau cu ultrasunete.
Medicul stomatolog poate prescrie drept completare gargare antiseptice. In caz de riscuri infectioase se pot prescrie si antibiotice.
De altfel, factorii locali susceptibili de a favoriza retentia de placa dentara precum obturatiile coronare sau protezele dentae care nu sunt adaptate sunt corectate si ele.
In cazurile mai avansate de parodontita, se apeleaza la chirurgie. Tratamenul variaza in functie de importanta leziunilor si de starea generala a persoanei in cauza.