Clinică.ro
Ce este un tratament endodontic?
Tratamentul endodontic sau al canalului radicular este necesar atunci cand pulpa dintelui este infectata sau inflamata. Cazurile complexe sunt ingrijite de endodonti, care sunt, de asemenea, instruiti sa descopere cauzele durerii orale sau faciale
Tratamentul endodontic sau al canalului radicular este necesar atunci cand pulpa dintelui este infectata sau inflamata. Cazurile complexe sunt ingrijite de endodonti, care sunt, de asemenea, instruiti sa descopere cauzele durerii orale sau faciale.
Endodontica este o specialitate a chirurgiei dentare. Endodontul trateaza bolile din interiorul dintelui. Termenul de endodontie provine de la “Endo” care inseamna interior “in greaca si” dontie “care inseamna” dinte “. Endodontica consta in prevenirea, diagnosticul si tratamentul bolilor pulpei si periapexului (parodontiu si os alveolar).
Tratamentul endodontic sau al canalului radicular are drept scop pastrarea dintilor naturali si evitarea implanturilor si a protezelor dentare.
Cand sa consultati un endodont?
Chirurgul stomatologic este cel care isi indreapta pacientii la un endodont atunci cand considera ca tratamentul unui dinte (sau mai multi) este prea complex sau ca nu are platforma tehnica adecvata (altfel medicii stomatologi sunt instruiti in endodontie si pot efectua tratamente ale canalului radicular).
Cand este necesar tratamentul endodontic?
Tratamentul endodontic este necesar atunci cand pulpa dintelui este inflamata sau infectata (din cauza cariilor profunde, a tratamentelor dentare repetate pe dinte sau chiar a unei fisuri sau fracturi a dintelui). Daca inflamatia sau infectia pulpei este lasata netratata, poate provoca durere sau poate duce la un abces.
Ce face endodontul?
Acesta trateaza in principal infectiile si inflamatiile sistemului canalului intern al dintelui. Incepe cu o examinare clinica si radiologica a dintelui care trebuie tratat. El indeparteaza apoi pulpa inflamata sau infectata, curata cu grija si modeleaza interiorul dintelui, apoi umple si sigileaza acest spatiu. Una sau doua intalniri sunt necesare pentru tratament.
Dupa acest tratament endodontic, stomatologul poate pune pe acest dinte o coroana sau o alta restaurare care il protejeaza pe acesta din urma si il readuce la functia normala.
Endodontii pot face si chirurgie endodontica. Cea mai frecventa este apicoectomia sau rezectia apicala. Aceasta se realizeaza atunci cand inflamatia sau infectia persista in jurul capatului radacinii dintelui dupa tratamentul endodontic. Aceasta procedura implica deschiderea liniei gingivale deasupra dintelui pentru a descoperi osul si a indeparta tesutul infectat si capatul radacinii dintelui.
Endodontii sunt, de asemenea, instruiti pentru a determina cauza durerii orale sau faciale dificil de diagnosticat.