Clinică.ro
Ce este o interventie chirurgicala parodontala?
Uneori, poate fi necesara o interventie chirurgicala parodontala pentru a trata anumite boli si afectiuni ale gingiilor, cum ar fi gingivita sau parodontita
Uneori, poate fi necesara o interventie chirurgicala parodontala pentru a trata anumite boli si afectiuni ale gingiilor, cum ar fi gingivita sau parodontita. Acest tip de interventie chirurgicala este frecvent cunoscut sub numele de chirurgie a gingiilor. Procedura vizeaza tratarea bolii gingivale si a daunelor pe care le poate provoca si anume;
- regenerarea oaselor si tesuturilor deteriorate;
- prevenirea pierderii dintilor;
- reducerea golurilor gingivale dintre dinti, cunoscute sub numele de triunghiuri negre;
- remodelarea maxilarului pentru a reduce riscul de crestere bacteriana in fisurile osoase
- eliminarea infectiilor.
Bolile gingivale precum gingivita si parodontita pot necesita tratament chirurgical. Gingivita este o forma usoara de boala care poate provoca roseata a gingiilor, umflaturi si sangerari. Cel mai adesea, gingivita apare din cauza igienei bucale slabe, a placii si a acumularii de tartru.
Tratamentul profesional poate trata afectiunea. Parodontita este o forma mai severa de boala a gingiilor in care gingivita s-a inrautatit si a avansat, ducand la un raspuns inflamator care distruge osul si tesuturile.
In timpul acestui proces inflamator, gingiile incep sa se separe de dinti. Acest lucru duce la dezvoltarea unor spatii numite buzunare, care la randul lor acumuleaza bacterii si duc la infectie. Ca urmare, pot aparea pierderea dintilor si leziuni osoase.
Ce se intampla in timpul interventiei chirurgicale. In functie de tipul procedurii, poate avea loc o serie de lucruri. Majoritatea procedurilor de interventie chirurgicala a gingiilor dureaza aproximativ 2 ore pentru a fi finalizate.
In unele cazuri, operatia va necesita ca o persoana sa fie anesteziata partial in timpul procedurii. Alteori, interventia chirurgicala implica doar utilizarea unui anestezic local pentru amortirea gingiilor.
Dupa efectuarea unor mici incizii sau taieturi de-a lungul liniei gingivale, dentistul va ridica gingiile departe de dinti. Acest lucru permite medicului sa vada mai bine radacinile, astfel incat sa poata indeparta si curata tartru, placa sau infectia.
Dupa aceasta curatare profunda, chirurgul dentar poate efectua alte proceduri, cum ar fi remodelarea gingiei, proceduri de regenerare osoasa sau alte proceduri planificate.
Odata ce operatia dentara planificata este completa, chirurgul va sutura gingiile la loc, folosind cusaturi cu fir fin.Acestea vor fi indepartate la 7-10 zile dupa operatie.